Русия ще забрани на войниците си да постват във Фейсбук

Русия готви забрана за войниците да качват селфита и каквито и да е други публикации в социалните мрежи, докато са на терен. Руското министерство на отбраната работи по проектозакон, който забранява на професионалните войници и служещите в армията да публикуват онлайн информация, тъй като това може да е от полза на врага, съобщава Би Би Си.
Според подготвяните текстове снимките, видеата и други материали, качени в интернет, биха могли да разкрият на врага полезни детайли. Също така автоматичната геолокация би показала къде се намира военен екип. Законът ще засяга професионалистите, а не полагащите задължителната военна служба.
Досега подобни публикации на руски войници в социалните мрежи са показвали руски войници снабдяват с оръжие проруски бунтовници в Украйна и оперират в спорни райони като Донбас. Министерството вече е забранило на служители във федералните служби за сигурност и за отбрана (ФСБ и ФСО) да разказват в интернет за себе си или за работата си. Новият закон трябва да влезе в сила през януари догодина.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s