Два избора проведоха в Старозагорската митрополия

С решение на Св. Синод във всички епархии на Българската православна църква се проведоха избори за епархийски съветници и членове на църковния събор. Според Устава на БПЦ Епархийският съвет се състои от председател – митрополит или определено от него с писмена заповед духовно лице, двама клирици, двама миряни и един монашестващ – представител на епархийските манастири, определен с писмена заповед от епархийския митрополит. Всички те съдействат на епархийския митрополит в осъществяване на архиерейската му изпълнителна власт. В Епархийския съвет не могат да членуват лица с роднински взаимоотношения с членове на Съвета, Светия Синод или служители в администрациите на БПЦ, както и лица, които са обявени в несъстоятелност.
За редовни епархийски съветници, в следващия 4-годишен мандат бяха избрани свещеноиконом Емилиян Димов с 30 гласа и свещеноиконом Димитър Димов с 28, а за допълнителни – свещеноиконом Евгений Димитров с 25 гласа и свещеник Живко Желев с 21. Редовните мирски лица в Епархийския съвет са Деян Русенов и Петър Влахов с по 28 гласа, а допълнителни – Георги Йорданов с 25 и Михаил Тачев с 23.
В същия ден, по сходен принцип, се избраха и членовете на църковния събор, като към изборното бюро бяха включени по още един клирик и мирянин. Всеки избирател имаше право да предложи имена на достоизбираеми.
Изборът отново се проведе с тайно гласоподаване, като всеки избирател гласува за трима енорийски свещеници и трима миряни, измежду по 8 предложени. С 21 гласа бе избран свещеноиконом Теодор Попминчев, с 19 протойерей Георги Крясков, а с 18 протойерей Силвестър Иванов. Миряните, които ще членуват в Църковния събор са Ленко Влаев с 22 гласа, Тончо Тончев с 21 и Иван Дичев с 18.
За избора бе съставен акт, който се вписа в протоколната книга на Епархийския съвет, подписа се от членовете на избирателното бюро и епархийските избиратели и се подпечата с печата на епархийския митрополит.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s