Испания не иска Стоичков да бъде почетен консул в Барселона

Кралство Испания е дало ясен знак, че повече не желае Христо Стоичков да изпълнява длъжността почетен консул на България в Барселона. Испански дипломат, твърди, че има официална нота, изпратена от испанското посолство в София до Министерството на външните работи. От ведомството на Екатерина Захариева заявиха, че официална нота по темата в МВнР не е пристигала, но отказаха повече подробности по темата.
След референдума за независимост на Каталуния Стоичков направи непремерен коментар и обиди вицепремиера в Мадрид Сорая Саенс де Сантамария. „Хората от Каталуня отидоха да гласуват. Без значение дали референдумът ще бъде легитимен, или не, те имаха право да гласуват. Няма извинение това, че беше заповядано да бъдат бити хората, мъже, жени, деца, баби. Европейската общност трябва да действа с твърда ръка на това, което се случи“, заяви носителят на „Златната топка“ и поиска оставката на вицепремиера Сорая Саенс де Сантамария, която според него имала франкистки възгледи.
„Нейният дядо е бил франкист, баща ѝ е бил франкист, тя също е франкистка. Децата ѝ са франкисти. Тази заповядва това, което всички трябва да правим в Испания. Моля Ви, подайте си оставката. Нямате право да заповядвате хората да бъдат бити. В какъв свят живеем в Испания? Това е голям срам“, каза още Стоичков, като показваше пред камерата портрет на отговорната според него за насилието в Каталуня.
Сорая Саенс де Сантамария обяви, че ще съди Стоичков за думите му, а Камата се извини. Футболната ни легенда беше упълномощен като почетен консул на България в Барселона през 2011 година от първото правителство на Бойко Борисов.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s