Южна Корея създава оръжие способно да парализира „Севера”

Южна Корея твърди, че е разработила технология, чрез която може да създаде несмъртоносна бомба, способна да парализира електропреносната мрежа на Северна Корея, съобщава „Индипендънт“. Тя се нарича „бомбата на затъмнението“. Оръжието разпръсква графитни нишки над електрически компоненти, което води до късо съединение в захранването. Южнокорейското министерство на отбраната поиска в бюджета за следващата година да се включат допълнително 500 милиона вона (около 750 хиляди лева) за проекта, но финансовото министерство отказа. Не е ясно към момента дали въпреки това министерството на отбраната ще има възможност да построи бомбата.
Съобщението за нея беше разпространено часове преди севернокорейският лидер Ким Чен-ун заяви, че ядрените оръжия гарантират суверенитета на държавата. Напрежението на Корейския полуостров нарасна след няколкото поредни ракетни опита, включително на ракета, за която режимът твърди, че може да достигне континенталната част на САЩ. Комунистическата държава проведе опит и с водородна бомба миналия месец. Американският президент Доналд Тръмп намекна, че не изключва военни действия като заяви, че „само едно нещо ще проработи“ за справяне с комунистическия режим.
Първото използване на графитна бомба беше през 1991 от САЩ в Ирак по време на Войната в Персийския залив. Такава бомба беше пусната и от НАТО в Сърбия през 1999 г. по време на военните действия на НАТО в Косово.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s