Около 200 млн. лева са задълженията на общините

Задълженията на общините са около 200 млн. лева. Толкова са били и през 2016 година, съобщи Гинка Чавдарова – изпълнителен директор на Националното сдружение на общините. Според изследване на Сметната палата от януари т.г., 56 от всички 265 общини в България имат задължения, които надхвърлят 30% от собствените им приходи за периода 2015 – 2017 година. В доклада е отчетена тенденцията, че броят на българските общини с високи дългове ще се увеличава. Повечето от малките общини се борят с големи проблеми, предимно финансови.
Чавдарова заяви, че няма промени в задълженията на общините и това ще доведе до затруднения при разплащания за електроенергия, вода и т.н. Притесненията на местната власт са и за предстоящия зимен сезон, за зимното поддържане, въпреки че има минимално увеличение на средствата за зимата. От сдружението на общините настояват допълнителните пари на общините, които се предоставят с решение на Министерския съвет, да се разпределят на определени принципи. „Това е публичен ресурс и в нашата централизирана държава, централно събрана, не е оставен по места, затова нашето настояване е и тези средства да вървят по някаква ясна, прозрачна и разбираема система, как и на кого допълнително се разпределят“, обясни Чавдарова. Припомняме, на заседанието на Министерския съвет от 11 октомври няколко институции и община Варна получиха допълнително финансиране от бюджета.
Една от малките общини в страната е Великотърновската община Златарица е с население 3900 жители. Тя има един град и 23 села, 7 от махалите съществуват само на географската карта. Там безработицата е над 90 %, защото двата завода, които са давали препитание на местното население, са фалирали. Въпреки увеличените пари за снегопочистване, на обявения конкурс за избор на фирма, която да осигурява достъпа по 86-те км общински пътища през зимата, не се явиха кандидати. По програмата за развитие на селските райони в почти всички селища улиците са асфалтирани. В община Златарица всички деца ходят на детска градина и училище, обясни кметът Пенчо Чанев, който е трети мандат на този пост. С решение на Общинския съвет преди 8 години бяха премахнати таксите за посещение в детските градини. В училище за децата е осигурена безплатна храна. Преди години е увеличен данък сгради, за да се осигурят повече пари за инфраструктура. Европейският ресурс е ограничен за малките общини и се получава така, че общината има пари, но не може да реализира това, което иска – канализация, коментира кметът Пенчо Чанев.
Най-малката община в област Велико Търново – Сухиндол, има 6 селища с над 2500 жители. Единственият поминък там е местният винзавод, който постепенно се възражда след фалита на първата винарска кооперация „Гъмза“, създадена в Сухиндол. От общината настояват за финансова подкрепа за укрепването на свлачище на общинския път до Севлиево. След протести от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии към Министерския съвет решиха да отпуснат 100 хиляди лева за проектиране, но парите не са пристигнали реално в общината.
12 октомври е Денят на общините. На тази дата през 1882г. в „Държавен вестник“ е публикуван първият Закон за общините, градското управление и дейността на местните органи на държавната власт в Княжество България.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s