ИТН върна мандата за съставяне на правителство „и така нататък”

на

„Има такъв народ“ очаквано върна мандата за съставяне на правителство в сряда сутринта с аргумент, че партията не желае да влиза в безпринципни коалиция. В същото време ГЕРБ, БСП и ДПС отхвърлиха програмата на парламента и заседанието не бе проведено.

“За нас не е нормално създаването на безпринципни коалиции, затова г-н президент връщаме мандата за съставяне на правителство“. С тези думи бившата световна шампионка по шахмат и настоящ депутат от “Има такъв народ“ Антоанета Стефанова получи и веднага върна мандата на държавния глава. Тя каза, че ИТН са обещали в предизборната кампания да не работят заедно с партиите на статуквото. Президентът Румен Радев подчерта нуждата от съставяне на стабилно правителство заради “днешната криза“.

“Именно в криза като днешната България има нужда от редовно и ефективно правителство. Затова във всеки мандат се гледа с особена надежда“, каза той, но допълни, че разбира аргументите на “Има такъв народ“ и нежеланието им да влизат в “безпринципни договорки“ “Не може съставянето на правителство да бъде ангажимент само на една партия“, каза Радев. Още при съставянето на новия парламент всички останали парламентарни сили декларираха своето намерение да подкрепят правителство с мандата на “Има такъв народ“. Лидерът на партията Слави Трифонов обаче отказа да стори това с аргумент, че би било самоубийствено политическо решение.

Правилство, съставено от ИТН, “Демократична България“ и “Изправи се! Мутри вън!“, можеше да разчита на гласовете на 92 депутати. Слави Трифонов отказа подкрепата на БСП, ДПС и ГЕРБ. Румен Радев подчерта в сряда, че някои решения на българския парламент са особено важни и те трябва да бъдат взети независимо от процеса по връчването на мандатите за формиране на правителство. Той спомена нуждата от изсветляване на изборния процес и социалната сфера.

Президентът разкритикува правителството на Бойко Борисов за това, че отказва да внесе актуализация на бюджета и така ще лиши евентуално служебното правителство от възможности да взема решения. “Българските пенсионери, гражданите и бизнесът продължават да бъдат лишавани от подкрепа. Аз вярвам, че вашата парламентарна група е съпричастна към тези важни за обществото проблеми“, каза президентът.

В същото време ГЕРБ, БСП и ДПС, които Слави Трифонов определя като “статуквото“, проведоха показна акция и не позволиха Народното събрание да заседава. При гласуването на програмата 79 депутати бяха „за“, 6 „против“, а 123 „въздържали се“. Гласовете „против“ и „въздържал се“ бяха от ГЕРБ, БСП, и ДПС. „Досега като че ли не сме изпадали в такава ситуация. Поне аз не. Първото, което можем да направим, е някой да поиска прегласуване и вероятно някои групи да размислят“, каза Кристиан Вигенин от БСП, който водеше заседанието. Той обяви, че закрива заседанието и свика председателски съвет, на който евентуално да се стигне до консенсус. „По принцип знаете, че председателят на Народното събрание би могъл да насрочи извънредно заседание във всеки един момент. Да се надяваме, че това може да се случи“, каза Вигенин.

В проектопрограмата бяха предвидени промени в правилника на парламента, законопроектът на „Има такъв народ“ за намаляване на партийните субсидии, който не се подкрепя от другите партии, поправките в Изборния кодекс, както и създаване на временна комисия за казуса „Росенец“.

След закриването на заседанието Арман Бабикян от „Изправи се! Мутри вън!“ обяви, че депутатите са станали свидетели на формален парламентарен абсурд. По думите му, ако ДПС, БСП и ГЕРБ, които не приеха програмата, гласуват „така юнашки“, вероятно неговата парламентарна група би могла да реализира третия мандат, стига президентът да се обърне към нея. „Ето някои от тях не искат комисия за „Росенец“, други не искат комисията за полицейското насилие. Всеки има своите мотиви, за да бъде против този дневен ред и станахте свидетели на този формален парламентарен абсурд. Може би има шанс за трети мандат. Това в рамките на шегата“, каза още Бабикян.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че социалистите не са подкрепили програмата, защото в нея не са предвидени социалните и икономически мерки, които парламентът трябва да приеме, за да помогне на икономиката, на бизнеса и хората. Тя каза още, че в програмата имало лобистки текстове, но не каза конкретно какво визира. В момента тече Председателският съвет. „Ако има разум в колегите и другите парламентарни групи, мисля че програмата ще бъде коригирана. Нека свърши Председателският съвет“, добави Нинова. Десислава Атанасова от ГЕРБ обяви, че отговорността за приемането на програмата е на мнозинството. „ГЕРБ е в опозиция в 45-ото Народно събрание. Колегите не могат да осигурят подкрепа нито за своята програма, нито пък за началото на заседанието, за кворума. Доста дълго се забави откриването на самото заседание. Отговорността е тяхна, на мнозинството с над 160 гласа. Мисля, че ще имат някакъв вариант за работа през тази седмица на парламента, но ние отново казваме, че не това е дневният ред на обществото“, каза Атанасова. По думите ѝ ГЕРБ очаква адекватна програма, за която всички да носят отговорност и която да реши някои от проблемите на българските граждани. „Изборният кодекс, написан и приет за една нощ, не смятаме, че е най-сериозната тема в държавата ни“, добави Атанасова.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s