Йордан Спасов – колега и приятел на 87 години

на

Когато говорим за личността Йордан Спасов, а той е именно такава, за разлика от много други хора, но не и личности, трябва да познаваме свидетелствата на неговия живот, на неговото детство, съзряване, полученото средно художествено образование в София, завършването на Художествената академия в София, които определят неговия жизнен и творчески път. Покъртителни са спомените за детството му и юношеските години, за видяното и преживяното, които поставят дълбок отпечатък в съзнанието му и които стават основа на неговия житейски мироглед. Всичко това го оформя като човек с остра чувствителност към проблемите на обикновения човек и с гражданска позиция към процесите в обществото. Изостреното му чувство за справедливост, съпричастност и дълг, считам че са едни от най-важните му човешки качества, които го открояват от други колеги от нашето съсловие, където себичността, нарцисизма и високомерието са определящи за тяхното развитие. Извлякъл поука от всички житейски уроци, притежаващ ярък талант като художник, получил най-доброто художествено образование и придобил голяма обща и професионална култура, Йордан Спасов се изявява успешно в различни области, раздели и жанрове на изобразителното изкуство.

Трябва да отбележа, че според мен постиженията му в различни области носят зрелостта, завършеността и уникалността на творческия резултат, като същевременно те носят и една отвореност към нови натрупвания и развитие по отношение на целите и задачите, които той си поставя, а също към нови бъдещи успешни резултати.

Като художник работещ в много области на изобразителното изкуство, постигайки високи резултати и заслужено признание, като педагог и общественик Йордан Спасов е ярка фигура в художествения живот не само в нашия град, но и в страната като цяло, пример със своя живот и всеотдайност към изкуството, пример за своите колеги и най-вече за младите поколения творци. Йордан Велчев

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s