Откриха нови писма на Антоан дьо Сент-Екзюпери

на

Пандемията от новия коронавирус промени програмата на тържествата по повод 75-ата годишнина от публикуването във Франция на повестта „Малкият принц“ на Антоан дьо Сент-Екзюпери, съобщи ТАСС. Литературният шедьовър, издаден в Париж през пролетта на първата следвоенна година, преведен е на 457 езика по света и брой преводи отстъпва само на Библията.

По повод забележителната годишнина в Лион, родния град на световноизвестния френски писател, поет, журналист и авиатор, отново бе открита за посещение изложбата „Малкият принц на планетата на хората“. Тя бе подготвена и открита миналата есен, но приемаше посетители едва няколко дни заради пандемията и сега се планира да е достъпна до месец ноември. Голямата изненада за почитателите на творчеството на писателя е неизвестна досега за публиката кореспонденция между Сент-Екзюпери и неговата муза, художничката Консуело Сунсин-Сандовал. Издателство „Галимар“ публикува 170 техни писма, илюстрирани с рисунки на авторите.

Именно в тази кореспонденция са и първите чернови на прочутата повест. „Имало едно време едно дете, което веднъж открило съкровище. Но то се оказало трудност за детето, чиито очи не можели да го разберат, а ръцете му – да държат и накрая те били обзети от тъга“. Така в писмо до възлюбената си от Буенос Айрес през есента на 1930 г. писателят скицира своя литературен замисъл. На следващата година двамата се женят. Бракът им не е безоблачен. След гибелта му по време на полет през 1944 г. правата върху литературното му наследство се поделят между вдовицата, която получава половината и другите роднини на писателя. Консуело умира през 1979 г. Авторските права за произведенията на писатели, загинали за Франция, са 88 години, напомнят от Фонд Антоан дьо Сент-Екзюпери. Това означава, че правата върху „Малкият принц“, издаден в над 200 милиона екземпляра по света, са защитени до 2032 г.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s