Ваксинираните сами ще преиздадат Ковид сертификатите си

на

Над 550 хил. души – приблизително такъв е броят на напълно ваксинираните срещу COVID-19 в България – ще могат сами да преиздадат сертификатите си, съобщава държавната технологична „Информационно обслужване“. Възможността ще бъде въведена от 4 юни и ще бъде достъпна без електронен подпис през сайта на Националната здравноинформационна система в секция „Аз и моето семейство“.

Досега да разпечатват сами ваксинационните си сертификати могат само хората с електронен подпис, а те в България не са много. Така мнозинството от ваксинираните мина през някои предизвикателства, за да получи валидни сертификати.

„Информационно обслужване“ изрично посочва обаче, че възможността е само за хората, които вече имат от сертификатите по българския образец. За самостоятелното издаване на сертификат от 4 юни на вече ваксинираните трябва да се въведат: 

– ЕГН или ЛНЧ

– номер на личната карта или номер на документа за постоянно пребиваване

– Национален референтен номер на една от двете дози (намира се в долния ляв ъгъл на стария сертификат).

С други думи, хората, които тепърва предстои да получат втора доза от някоя от COVID ваксините (или първа и единствена, ако е избрана ваксината на „Янсен“), ще трябва да продължават да разчитат на издаване на сертификат за ваксинация по един от следните начини:

– от мястото, където е поставена втората доза (най-препоръчван вариант)

– от личния лекар (може да иска заплащане, ако не е поставил той дозите)

– самостоятелно с електронен подпис.

От 1 юли влиза в сила европейско COVID удостоверение, като един от компонентите му е ваксинационен сертификат. Очаква издаването в България по новия образец да е възможно още от утре. Според заявките на здравния министър Стойчо Кацаров няма необходимост хората да бързат с преиздаването на сертификатите, защото има „гратисен период“ на валидност на досегашните сертификати до около средата на юли.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s