Празник на черешата започва в Кюстендил

на

Кюстендил е домакин на „Празник на черешата“ от днес до 27 юни. Събитието се провежда ежегодно от 2008 година и се организира от Община Кюстендил, съвместно с Института по земеделие в с. Ябълково, община Кюстендил. Началото на празника ще бъде поставено с базар на кюстендилски череши и изложение на занаятчии и производители.

Празникът се провежда и с богата културна програма, началото на която ще бъде дадено с постановката на театър „София“ „Апетит за череши“. Представлението е днес, от 19.00 часа, в читалище „Братство“. Още в първия ден на празника занаятчии традиционно подреждат свои изделия на централния площад „Велбъжд“. Излагат се произведения на изкуството, посветени на черешата – кукли, бижута, пластики, икони и различни автентични произведения, майсторски изработени от сръчните ръце на художници и занаятчии. От 20.00 часа на централния площад ще започне художествен пърформанс и концерт на певицата Дара и цигуларя Свет Радославов.

Официално „Празникът на черешата 2021“ ще бъде открит утре, 26 юни, от 11.00 часа, докато се провежда художественото изложение на череши и черешови произведения. Представени ще бъдат и перспективни сортове череши за страната и региона от Института по земеделие, ще се състоят и традиционните конкурси за най-едра череша, атрактивно вешало, оригинално пано и красив черешов щанд. В обявяването на резултатите от конкурса ще се включи народната певица Олга Борисова.  От 21.00 часа ще има празничен концерт с участието на певеца Рафи. В последния ден от изложението – 27 юни, ще се състоят кулинарната надпревара „Череши в кухнята“ и кулинарни демонстрации с водещ Драгомир Драганов, както и състезателни игри с череши. „Демонстрациите са за здравословна рецепта с череши, за иновативна кухня с череши, съвършен вкус с череши и атрактивно ястие. Тази година ще бъде представена баница с череши“, казаха от общинския отдел „Култура и духовно развитие“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s