Паско Райчев: Чекръкчията е орисан за миг да оправя хорските болки

на

За родените навръх Еньовден, празникът на лечебните билки, родопчани казват, че са магьосници и требовити – трябват на много хора. Явно известният рехабилитатор и чекръкчия Паско Райчев по рождение е орисан да помага на людете като вълшебник. А и няма как иначе – син е на бай Тодор от Хасково, най-прославеният чекръкчия на България, който е оправил изкълчен крак на Тодор Живков, при гостуване на първия човек в държавата в местността „Кенана”, край града на Богородица. А пък бай Тодор е взел уменията от своя баща Райчо, дядото на Паско.

Всъщност именно родовата дарба, предавана от баща на син, е в основата Паско Райчев  да завърши специалност „Рехабилитация” в София. Още с вземането на последния изпит е назначен в АФД „Тракия” – Пловдив. Повече от 30 години Паско е масажист – рехабилитатор в различни спортни отбори и национални гарнитури – футболисти, хандбалисти, лекоатлети, гребци. А като физиотерапевт, или чекръкчия, както народът нарича хората с неговите умения, в кабинетите си в Пловдив и Хасково, Паско Райчев е изправил хиляди на крака, в буквалния смисъл на думата. При него идват всички – велики спортисти, бизнесмени и политици, обикновени хора и роми чакат заедно на опашката. Която върви много бързо – Паско премахва болката скоростно. Ако не може да помогне – директно казва. За него няма празник, няма делник. И посред нощите е тръгвал да помогне на пострадал.

„То е природна дарба, още като пипна мястото, с палпиране усещам какво е състоянието”, обяснява Паско. Повечето от болните се обръщат към рехабилитатора с „докторе” или „професоре“. Титла, спечелена, не с диплома, а с народната признателност. „Да приемеш доброволно да се изправиш пред страданието и болестта, да помагаш и да бъдеш полезен е възможно само тогава, когато усещаш работата си като призвание. Затова и твоята помощ няма земна цена!“ Тези думи настоящият кмет на Пловдив Здравко Димитров отправи в поздравителен адрес по случай 70-годишния юбилей на физиотерапевта преди 2 години. А на живо на празненството сподели пред всички, че на Паско винаги може да се разчита, че той е човек, който никога не е предал приятелите си, но и те не са го предали. 

„Всички знаем за златните му ръце, но Бай Пас има и огромно сърце, страхотна душа! Ако можеше да събере десетките хиляди хора, които са му благодарни и признателни, стадион „Пловдив“ нямаше да ги побере“, казва за него Любозар Фратев, едно от най-популярните обществени и бизнес лица на Пловдив. Футболистът Петър Зехтински, клубната легенда на ФК „Ботев“, благодари на Бай Пас в специално видео. Най-честите проблеми, заради които хората търсят помощта на Паско, са дископатии, захапване в кръста, гърба, сецване, изкривен врат, изкълчване или други заболявания на ставите, все неща свързани с опорно-двигателния апарат. Много пъти като масажист – рехабилитатор той е връщал отново в игра спортист с изкълчен глезен. След като буквално за секунда намести ставата. На 24 юни Паско Райчев празнува своя 72-ри рожден ден в кабинета си в Пловдив, помагайки на нуждаещите се. А те не могат да повярват, че този младолик и пълен с енергия работохолик е на толкова години. Дарбата му продължава със сина Тодор Райчев, който завърши с пълно отличие специалност „Кинезитерапия“, работи в санаториума на МВР в Хисаря и със същите хъс и вродена способност като баща си помага на хората. Паско се надява, че и внукът Павел, който е „одрал“ кожата и характера на дядо си, ще продължи делото. Така вече близо 2 века чекръкчийството се предава в рода. И нека започнатото от дедите да пребъде!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s