Петропавловският събор организират три общини

на

Петропавловският събор предстои на 26 и 27 юни. Наричат го още „Малката Копривщица”. През 1993 г. общините Лясковец, Велико Търново и Горна Оряховица поставиха началото на Петропавловския събор на народното творчество с участието на фолклорни колективи от областта.  От  1993 до 1995г. се провежда ежегодно всяка година. От 1997 г. е Национален и се провежда на всеки 2 години в навечерието на Петровден в околностите на манастира „Св. Св. Петър и Павел”, намиращ се над град Лясковец и има характер на всенародни игри и надпявания.

Участници в проявата са любителски и професионални колективи и индивидуални изпълнители, представящи народното творчество в цялото му многообразие /автентичен, обработен, танцов и словесен фолклор/.
В продължение на 28 години вече Петропавловският събор заема значимо място в духовния живот на хората от региона. Хилядите участници и зрители, директните предавания на Българското национално радио, заснетият от БНТ документален филм, както и присъствието на най-добрите фолклорни специалисти от България, му определиха името „Малката Копривщица“. Петропавловският събор на народното творчество има запазен знак, изработен от художника Марчо Караджов, присъстващ на флага на събора, на всички рекламни материали, на грамотите, дипломите и плакетите. По традиция съборът се открива с песента „Хоро се вие край манастира“, станала негово мото. Съборът е форум на международно сътрудничество и сцена, на която са се изявявали гост-изпълнители от Унгария, Гърция, Италия, Дания, Сърбия, Словакия, Черна гора, Полша, Грузия, Молдова, Румъния, Tурция, Испания, Латвия.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s