Близо 5 000 старозагорци са именници на Петровден

на

1 459 са старозагорците, носещи името Петър, както и 195 с кратката му форма Петьо, а 368 – Павел. На Петровден ще почерпят и 108 господа с името Павлин, както и 45-Пейо, 152-Пеньо, 134-Пенчо, 44-Пенко и 126-Камен. Общо имениците са  4766.

Дамите с име Петя  са 849, Павлина- 417 и Полина – 171 и Кремена- 366. На 29 юни името си празнуват още 50 старозагорки с име Петрана, както и 127, носещи името Петранка. Само един дама носи името Петрина, а 6 – Павлета. Това показва справката изготвена от дирекция „Гражданско състояние“ на Община Стара Загора.

На този ден църквата чества паметта на двамата Христови апостоли – Петър и Павел. Като ревностни разпространители на християнството те претърпяват много страдания и гонения и са наречени „първовърховни престолници и вселенски учители“. Според народните вярвания Св. Петър е ключар на райските порти и главен съдник на човешките грехове, който определя коя душа е праведна и достойна да влезе в рая. В традиционния български бит е един от най-почитаните празници през летния период.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s