Румен Радев предаде флага на „Три морета” на Егилс Левитс

на

България пое домакинството в ключов етап от развитието на Инициативата „Три морета“, в който полагаме усилия да ускорим прехода от политическо говорене към практически действия. Това заяви държавният глава Румен Радев в изказването си на пресконференцията на Срещата на върха на Инициативата „Три морета“.

Президентът определи Инвестиционния фонд на „Три морета“ като важен инструмент за стимулиране на публично-частното партньорство, който вече работи и реализира първите си инвестиции в ключовите области – транспорт, дигитализация и енергетика. Те са изцяло в синхрон с общата политика за „зелен“ и „иновативен“ Европейски съюз, посочи Румен Радев. Срещата ни в София ясно показа, че в резултат на единната ни политическа воля и усърдна работа, както и с подкрепата на нашите партньори, Инициативата се развива с бързи темпове и става все по-разпознаваема и привлекателна както в регионален, така и в глобален план, подчерта държавният глава. На Срещата на върха в София бяха обсъдени също така подобряването на координацията и вземането на общи решения, как по-успешно да се реализират стратегически партньорства на Инициативата, както и пълноценното използване на финансовите инструменти на Европейския съюз и диалогът с международните финансови институции.

Държавният глава открои като успех на днешния форум реализираното предложение на страната ни за създаване на партньорска мрежа между агенциите за иновации на държавите от Инициативата. „Това доказва, че усилията ни за съвместни действия в перспективни области дават резултат“, заяви Румен Радев.  Промишлените палати от страните от Инициативата също задълбочиха своето партньорство, започнало през 2018 г. в Букурещ, отбеляза още президентът. По думите на Румен Радев, успоредно с развитието на регионалната инфраструктура, държавите от ЕС, участващи в Инициативата трябва да работят и за засилване на върховенството на правото и за по-ефективни мерки за борба с корупцията, като създават условия за гарантиране на свободата на медиите, което е измерител за състоянието на демокрацията.

В Срещата на върха в София се включиха десет държавни глави, както и министър-председатели, вицепремиери и министри от страните участнички в Инициативата и партньорите ѝ в лицето на САЩ, Германия и ЕК. За пръв път се включи и управляващият директор на Международния валутен фонд. В Бизнес форума, проведен паралелно със Срещата на върха на Инициативата „Три морета“, участваха 400 фирми от България и чужбина, включително технологични гиганти като „Гугъл“ и „Амазон“. „За първи път взеха участие и страни от Западна Европа, Близкия изток и Тихоокеанския регион, което е безспорен показател за растящия интерес към Инициативата“, заяви Румен Радев.

На форума беше приета Съвместна декларация на държавните лидери от „Три морета“, в която беше препотвърдена общата политическа воля за последващо развитие на Инициативата, както и за подобряване на  свързаността в трите ключови сектора – енергетика, транспорт и дигитализация, насърчаване на партньорствата с частния  сектор и представянето на нови иновативни модели за развитие.   В рамките на пресконференцията на Срещата на върха се състоя и церемонията по предаването на флага на Инициативата „Три морета“ на следващата държава домакин. Президентът на Република Латвия Егилс Левитс прие домакинството на Инициативата за 2022 г. „Приветствам готовността на Латвия да поеме следващото домакинство. Не се съмняваме, че латвийските ни приятелите ще съумеят да надградят постигнатото“, заяви българският президент Румен Радев. „Голямо предизвикателство е бъдеш домакин на Инициативата „Три морета“. Латвия е страна на иновациите и ние нямаме търпение да представим нови технологии, за да подкрепим Инициативата и да направим нова голяма стъпка напред“, заяви президентът на Латвия Егилс Левитс, след като прие домакинството на „Три морета“. В отговор на журналистически въпрос държавният глава на Латвия изрази готовността на Рига да акцентира върху привличането на повече частни инвестиции към Фонда на Инициативата. Друг приоритет на Латвия ще бъде популяризирането на „Три морета“ сред обществеността и младите хора.

В отговор на въпрос на пресконференцията президентът Радев заяви, че каквито и финансови инструменти да използваме за социална и икономическа конвергенция между Източна и Западна Европа, не можем да постигнем добри резултати,  без реално сближаване в образованието и науката. „Това е бъдещето и решаващият критерий за достигане на висок стандарт на живот“, подчерта Румен Радев. По думите му първостепенна задача на държавите от региона е да убедят младите хора, че тяхното бъдеще е в родните им страни, като се създадат условия за развитието на техния потенциал. Затова днешното споразумение на Срещата на върха в София за създаване на мрежа от агенциите за иновации за подобряване на сътрудничеството в изследванията и науката е ключово за успеха на „Три морета“, подчерта още президентът.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s