Национален куклено-театрален фестивал провеждат в Ямбол

на

В Ямбол се провежда XXII издание на Националния куклено-театрален фестивал „Михаил Лъкатник“. В 16:00 часа вчера Куклен театър „Саян“ – Пловдив представи „Танцуващи кукли“ на сцената пред Народно читалище „Съгласие-1862“. След това пъстро  карнавално шествие от деца, родители и участници във фестивала се отправи към сградата на Държавен куклен театър „Георги Митев – Жоро“ за официалното откриване на театралния празник.

Награждаването на авторите от Литературния конкурс, част от фестивала,  започна в 18:00 часа, като бе представен сборникът с наградени пиеси, след което се състоя премиерата на дългоочакваната летописна книга на театъра, озаглавена в „Огледалния свят на приказката“. Публиката имаше възможността да гледа и филм за ямболския куклен театър.

В конкурсната програма са включени седем куклено-театралния спектакъла – „Славеят” на Държавен куклен театър – Сливен, „Кученцето, което не знаеше да лае” на ДКТ – Пловдив, „Хензел и Гретел” на Драматично–куклен театър „Иван Димов“ – Хасково, „Лече-буболече” на Фондация „Театър Хамелеон” – Пловдив, „Капитане, капитане” на ДКТ – Бургас, „Вълкът и седемте козлета” на ДКТ „Дора Габе“ – Добрич и „Пипи Дългото чорапче“ на Държавен куклен театър „Георги Митев – Жоро“, който  спечели „Икар“ и наградата на публиката за най-добър куклен спектакъла „Патиланско царство“.

Извън конкурсната програма се представят Театрална формация „Илинден“ от италианския град Перуджа с „Полетът“ и НИ „Албански театър за деца и младежи“ от Скопие с „Приказка за пощальона“, както и Куклен театър „Мале-мале“ – София със спектакъла „Патиланско царство“. На 27 май, петък, в 13:30 часа ще започне представянето на авторите Румен Николов и Янко Митев в Регионална библиотека „Георги Раковски“ – Ямбол. Фестивалът ще приключи на 28 май, когато ще бъдат връчени театралните награди. Първото издание на фестивала е през 1971 година.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s