Откриват розобера в Буново, най-западната част на Долината на розите

на

С мандолинен оркестър и щанд „Произведено в българската розова долина“ утре официално ще бъде открит розоберът в най-западната част на Розовата долина – с. Буново. Събитието е със свободен вход и цели да популяризира българското розопроизводство и местните традиции. Организаторите от сдружение „Българска розова долина“ планират ритуално бране на ароматната Damascena, молитва за благословение на розобера и автентични изпълнения от уникалния мандолинен оркестър към НЧ „Хр. Ботев“ в с. Мирково.

Талантливата художничка Ваня Кръстева ще представи през своя поглед розобера, като ще рисува по време на събитието върху канава с маслени бои. „Малцина знаят, че българската розова долина започва само на 45 минути от София. Очакваме много хора да дойдат на събитието и заедно да се насладим на уникалното преживяване на розобера – такъв, какъвто е бил и преди 300 години, когато нашите предци са открили магията на извличането на розово масло“  – споделя Владимир Стоянов, председател на сдружение „Българска розова долина“. Организаторите са подготвили и щанд с продукти от млади български производители, направени от истински рози и други типични за региона цветя и билки. Сред тях са етерични масла и тинктури, розова и лавандулова вода, ръчни шоколади, чайове и други.

Специален благотворителен щанд ще има и на кампанията „SOS Българска роза“, която през 2021 г. помогна на над 165 малки розопроизводители да се справят с последствията от кризата. „За нас е много важно да популяризираме производителите, които влагат в продуктите си суровини от българска маслодайна роза произведени в България, вместо вносната синтетика, която залива пазара с етикети „българска роза“. Затова сме поканили млади, трудолюбиви български предприемачи, които ще изненадат посетителите с високо качество и много добро представяне на самите продукти“,  допълват организаторите. Събитието започва в 10 ч. на 28 май, като посетителите са насочени да паркират автомобилите си на ж.п. гарата в с. Буново, откъдето табели ще ги насочват към розовото поле – на около 5 минути пешеходно разстояние от там.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s