Сцена на вековете стартира със „Сънят на Пилат”

на

С танцовата мистерия „Сънят на Пилат“ на 9 юли стартира седмото издание на Летния оперен сезон „Сцена на вековете“ във Велико Търново. Началото на спектакъла на Старозагорската опера по музиката на големия български композитор на популярна и филмова музика Стефан Димитров е в 21,00 ч. на откритата сцена в Двореца на крепостта Царевец.

Въпреки че е вдъхновена от романа на Михаил Булгаков „Майстора и Маргарита“, оригиналната интерпретация на Стефан Димитров не се опира на текста, а вместо това умело улавя сюреалистичната атмосфера и кристализира основните елементи на разказа. Заглавията на двете действия – „Lux Aeterna“ (Вечна светлина) и „Misericordia Pro Nobis“ (Милост за нас) – приканват към асоциации с други литературни класики като „Фауст“ на Гьоте например, и поставят творбата в контекста на европейското музикално наследство. Но музиката на Димитров е нещо повече от това – тя брилянтно превежда духовната визия на Булгаков на езика на нашия модерен свят и дава свежо, мелодично тълкование на разноликите идеи за добро и зло, светлина и мрак, и за корените на тези сили. Сценографията и подхранващите въображението над 300 костюми на Павол Юраш (Словакия), либретото на Яна Темиз (Русия, Турция) и ценната помощ на хореографа Станислав Фечо (Чехия) са помогнали на световноизвестния хореограф Василий Медведев да превърне симфоничното произведение на Стефан Димитров в поразяващо сетивата кълбо от положителна енергия, в поема за любовта.

На Царевец в ролята на Маргарита ще е великолепната примабалерина Анелия Димитрова, Фредерико Пинто от Португалия ще бъде Майстора, албанецът Фиорди Лоха – Пилат Понтийски, испанката Клара Ферер ще танцува в ролята на Хела/Низа, Каито Такахаши от Япония ще бъде Котаракът Бегемот/Юда, а мексиканецът Марсело Молина  ще е Воланд. Още седем заглавия са включени в основната програма на фестивал „Сцена на вековете“ 2022. Специални международни гости този сезон ще са VIENNA SCHÖNBRUNN ORCHESTRA (Австрия) и Национална опера Букурещ (Румъния).

На 6 август реномираният камерен оркестър на двореца Шьонбрун  ще представи музикално блясъка и романтиката на имперска Виена с  произведенията на Моцарт, династията на Щраус и техни съвременници. За първи път в България на 2 септември  ще гостува Букурещката национална опера, която ще покаже на Царевец нов, модерен спектакъл на операта „Риголето“ от         Джузепе Верди, в която действието се развива в Чикаго в началото на 1929 г., във време, белязано от забрани и свят, управляван от гангстери и доминиран от хазарта. Почитателите на балета ще могат да се насладят на 16 юли на  постановката „Ана Каренина“ на Пловдивската опера,  а на 23 юли с най-новия си спектакъл „Ернани“ от Джузепе Вреди на фестивала ще гостува Русенската опера. Следващото заглавие в афиша е премиерата на открито на театрално-музикалният спектакъл „Амадеус“ на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ на 29 юли.  Месец по-късно, на 29 август, Театрално-музикален продуцентски център – Варна. ще  представи операта „Ромео и Жулета“ от Шарл Гуно, а финалът на сезона ще е на 10 септември  със  сюрреалистичната опера от Астор Пиацола „Мария от Буенос Айрес“ на Държавна опра Пловдив. След края на всеки спектакъл на Царевец, като подарък за зрителите от община Велико Търново, ще бъде излъчван аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов – Звук и светлина“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s