АМТИИ – Пловдив стартира прием на магистри

на

Изключително успешна кампания с много качествен подбор на талантливи бъдещи студенти, като за едно място кандидатстваха по няколко млади хора! Така проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак, ректор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив (АМТИИ), обобщава резултатите от кандидатстудентския прием за учебната 2021/2022 г.

Огромният интерес е ясен показател за високия имидж и качество на обучение на висшето учебно заведение. „Още на предварителните изпити през май се явиха много подготвени кандидати – пълните шестици в различните специалности бяха 45. Искрено съжалявам, че заради недостиг на бройки за държавна поръчка много талантливи деца не успяха да влязат, а искаха да изучават изкуство точно при нас“, добави ректорът. От ръководството очакват силна конкуренция и за магистърските програми.

От 7 до 24 септември 2021 г. /включително/ ще приемат документи за магистратура по специалностите „Артмениджмънт“, „PR на арторганизации“ и „Аниматор изкуство в туризма“. Могат да кандидатстват бакалаври и магистри от всички професионални направления. Обучението е едногодишно в два семестъра в редовна и задочна форма, което се провежда само в съботните и неделните дни, уточнява проф. д-р Емилия Константинова, ръководител на катедра „Теория на изкуствата“, към която са трите магистърски програми. Желаещите кандидат-студенти могат да получат подробна информация на тел. 032/ 601 445 /учебен отдел/ след 31 август или на сайта на АМТИИ.

Проф. Константинова припомни, че за втора година Академията бе отличена от Министерството на образованието и науката като най-добро висше училище в България в професионално направление „Теория на изкуствата“. Първото място на академичните „Оскари“ е резултат от високото качество на научната и учебната дейност, според националната рейтингова система. Преподавателският екип е организатор и на ежегодната Международна научно-практическа конференция „Управленски и маркетингови проблеми в изкуството“, която е най-значимият форум в сферата на управлението в изкуствата у нас.

В магистратура „Артмениджмънт“ се обучават студенти от 2004 година, вече 18-та поредна година, и за този период специалността се е доказала като водеща сред университетите по изкуства в България. Сред завършилите „Артмениджмънт“ са директори на държавни и общински драматични и куклени театри, опери, международни и национални фестивали; ръководители на танцови състави; мениджъри на значими частни културни организации; председатели на читалища; ръководители в национални и международни културни проекти.

„PR на арторганизации“ в АМТИИ e единствената по рода си магистратура във висшите училища по изкуствата в страната. През учебната 2021/2022 г. в нея ще се обучават студенти за 12-та поредна година. Възпитаниците са мениджъри по PR и реклама в театри и опери, галерии, медийни консултанти в изкуството и деловия сектор, експерти по комуникации в държавни и общински институции, автори на собствени проекти. И за двете специалности се организират практикуми в Българска национална телевизия и Българско национално радио и срещи с мениджъри на водещи културни институции. В модерната специалност „Аниматор изкуство в туризма“ ще се обучават студенти за четвърта година. Магистърската квалификация дава възможности за заемане на позиции в туристическата индустрия в държавни и общински институции, управление на културни програми за чуждестранни и български туристи в големи хотелски вериги или компании от туристическия бранш. Кадрите отговарят на високите критерии на страната ни да развива все по-успешно културния туризъм.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s