Започва преброяването на зимуващите водолюбиви птици

на

Преброяване на зимуващите водолюбиви птици ще се проведе от 13 до 16 януари в България. В него ще участват над 100 души доброволци и членове на Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/ и експерти от държавни институции. Преброяването ще се проведе за 46-та поредна година, като в същия период ще бъдат преброени птиците и в почти всички европейски страни и страните от Африка и Близкия Изток.

В България ще бъдат обхванати над 200 влажни зони, сред които и Варненския залив, където зимуват лебеди, езерата в Шабла и Дуранкулак, където основно зимуват гъски. Ще бъдат преброени още птиците по крайбрежието от Дуранкулак до нос Емине, тези във Варненско-Белославското езеро, а също още множество малки водоеми в Добруджа. Последните дни на миналата година бяха необичайно топли за периода, което от своя страна намали драстично броя на зимуващите гъски у нас, коментираха от БДЗП. Орнитолозите се надяват, че със застудяването през януари застрашеният вид червеногуша гъска ще бъде преброен в района на Шабла, където е обичайното й място през зимата.

„Важно е да проследяваме състоянието на зимуващите птици и да отчитаме тяхната численост, защото те са много добър индикатор за състоянието на околната среда, на природата и за състоянието също така на нашите влажни зони. Ако птиците намаляват, значи има проблем. Всичко това е индикатор за състоянието на средата, в която живеем и как я поддържаме и опазваме. Броят на птиците е много добър индикатор за това, че наистина се случват тези климатични промени и затопляне на климата, които водят след себе си последствия. Проблем е и това продължаващо застрояване на черноморското крайбрежие, с което се унищожават доста места където водолюбивите птици зимуват и постепенно местообитанията на тези видове изчезват. Това трябва да ни говори, че трябва да сме по-отговорни и да опазваме тези места.”, казаха още от БДЗП.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s